Zlaté glóbusy: Najviac nominácií získala čierna komédia Birdman

11.12.2014 Celý región

Los Angeles 11. decembra (TASR) - Film Birdman získal sedem nominácií na prestížne filmové ceny Zlatý glóbus, ktoré sa budú presne o mesiac po 72.-krát udeľovať v Los Angeles.

Oznámila to dnes Hollywoodska asociácia zahraničných novinárov.

Čierna komédia o hercovi, ktorý sa stal slávnym najmä vďaka tomu, že stvárnil obľúbeného superhrdinu Birdmana, získala nominácie v kategóriách najlepšia réžia (Alejandro González Iňárritu), najlepšia komédia alebo muzikál, najlepší scenár, najlepšia hudba, najlepší herec v hlavnej úlohe (Michael Keaton), najlepší herec vo vedľajšej úlohe (Edward Norton) a najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe (Emma Stone).

Po piatich nomináciách majú snímky Boyhood (Chlapčenstvo) a Imitation Game (Kód Enigmy). Nominácie v kategórii najlepšia komédia alebo muzikál sa okrem filmu Birdman ušli aj snímkam Grand Budapest Hotel (Grandhotel Budapešť), Into the Woods, Pride a St Vincent (Miluj suseda svojho).

V kategórii najlepší film bude súťažiť aj životopisná dráma o slávnom fyzikovi Stephenovi Hawkingovi s názvom Theory of Everything (Teória všetkého).

Zlatý glóbus patrí medzi najdôležitejšie americké filmové ocenenia. O jeho laureátoch v rôznych kategóriách rozhoduje takmer stovka zahraničných novinárov akreditovaných v Hollywoode.

Ceny sa budú odovzdávať 11. januára v Beverly Hills a moderátorkami galavečera budú opäť americké komičky Tina Feyová a Amy Poehlerová.
 
 
 

Vyberte región